Gala gastronomiczna

Ocena użytkowników:  / 0
SłabyŚwietny 

W dniach 3-5 kwietnia już po raz jedenasty w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu odbyły się WARSZTATY SZTUKI KULINARNEJ, pod nawą Karkonoski Festiwal Młodych Kucharzy – Wielkanoc 2019. Impreza jest cykliczna i na początku wiosny w Karpaczu spotykają się przedstawiciele wielu szkół z branży gastronomicznej. Warsztaty miały charakter szkoleniowy. Szkolili nas doświadczeni kucharze: Piotr Motała i Dariusz Wyborski. Do stolicy Karkonoszy przyjechali uczniowie z Wrocławia, Wałbrzycha, Jeleniej Góry i innych szkół w regionie dolnośląskim, gościliśmy zaprzyjaźnioną szkołę gastronomiczną z Wolsztyna. Impreza była organizowana w ścisłej współpracy z prezesem Zrzeszeniem Handlu i Usług z Jeleniej Góry pana Marka Szopińskiego.. Ta współpraca szkoły z organizacją skupiającą mistrzów w zawodach wpisuje się w ideę kształcenia dualnego. Szkoła w kształceniu zawodowym nadąża za potrzebami pracodawców i trendami w danym zawodzie, a pracodawcy mają kontakt z przyszłymi pracownikami, młodymi adeptami sztuki gastronomicznej. Poza uczniami i nauczycielami w gali uczestniczyli zaproszeni goście: Krzysztof Mróz – senator RP, Zofia Czernow – poseł na Sejm RP, Dyrektor biura poselskiego pani Marzeny Machałek, Teresa Zembik – radna do Sejmiku Województwa Dolnośląskiego, Marek Obrębalski – radny do Sejmiku Województwa Dolnośląskiego, Marcin Krzyżanowski – wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, Jarosław Komorowski – dyrektor Departamentu Spraw Społecznych Urzędu Marszałka Województwa Dolnośląskiego, Małgorzata Medyk – dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Marszałka Województwa Dolnośląskiego.